Srebrny medal Patrycji w Paryżu

Fundacja Ratownik Górniczy Aktualności, Szermierka Srebrny medal Patrycji w Paryżu

W dniach 21-25 października 2015 r., w Paryżu odbyły się zawody – Puchar Świata w szermierce na wózkach. Wśród około 160 zawodników znalazła się mieszkanka naszego miasta, zawodniczka Fundacji Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Ratownik Górniczy” i Miejskiego Centrum Kultury i Sportu w Jaworznie – Patrycja Haręza. Po raz kolejny udowodniła że ciężkie treningi i wytrwałość w dążeniu do celu nie idą na marne. Patrycja na tych zawodach walczyła w dwóch kategoriach – szabla oraz floret. Już pierwszy dzień okazał się dla niej szczęśliwy, ponieważ zdobyła srebrny medal w szabli kobiet. Następnego dnia rozegrano walki we florecie. Rywalką Patrycji o wejście do finałowej czwórki była zawodniczka z Włoch, która jest numerem jeden w rankingu ogólnoświatowym. Patrycja niestety musiała uznać jej wyższość przegrywając 15:10, ale pomimo tego mówi, że jest zadowolona z wyniku, gdyż walka nie należała do łatwych. Ostatecznie uplasowała się na 8 miejscu we florecie. Tak wysokie wyniki to efekt długotrwałej, ciężkiej pracy Patrycji oraz jej trenerów: Michała Morysa oraz Marcina Kozłowskiego. Patrycja chciałaby im serdecznie podziękować za solidne przygotowanie do zawodów, ciągłe motywowanie do treningów i anielską cierpliwość. Podziękowania należą się również SKOK „Jaworzno” i MCKiS Jaworzno. Wyjazd na zawody nie byłby możliwy bez ich wsparcia finansowego. Fundacja Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Ratownik Górniczy” postarała się o wyposażenie Patrycji w niezbędny sprzęt szermierczy, a Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, która udostępnia salę treningową też ma swój udział w sukcesie. Bez wsparcia i pomocy rodziny i przyjaciół osiągnięcie sukcesu byłoby niemożliwe. Dla wszystkich, którzy pomagali i trzymali kciuki – serdeczne podziękowania. Nasza srebrna medalistka, ledwie wróciła z Pucharu Świata, a już myśli o następnych zawodach, które odbędą się w Warszawie za dwa tygodnie. Będą to Mistrzostwa Polski, a w grudniu czekają Pati kolejne zawody rangi światowej. Jak sama mówi, czeka ją okres intensywnych treningów, które na pewno zaowocują kolejnymi medalami. Zarząd Fundacji składa Serdeczne Gratulacji całej drużynie a szczególnie naszej zawodniczce i trzyma kciuki za kolejne sukcesy BRAWO PATI !