Nasi podopieczni

Emilia Wściubiak

guz oczodołu malformacji naczyniowej

Emilka to wesoła, uśmiechnięta dziewczynka, która uwielbia tańczyć i jest pełna energii. Niestety na czas choroby musiała zrezygnować z tańca. Emilka zmaga się z guzem oczodołu malformacji naczyniowej, wywodzącej się z tkanki naczyniowej limfoidalnej nerwowej z gruczołu łzowego, co powoduje dużą wadę wzroku i wiele innych przyczyn związanych z tym schorzeniem. Zebrane środki finansowe zostaną przekazane na leczenie oraz zakup sprzętu medycznego.

Przekazując 1% podatku lub darowiznę Fundacji Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Ratownik Górniczy”
z dopiskiem: Emilka Wściubiak pomożesz w dalszym leczeniu.

Konrad Dziedzicki

mózgowe porażenie dziecięce

Urodził się z dziecięcym porażeniem mózgowym. Dzięki olbrzymiej determinacji ukończył celująco studia wyższe z tytułem magistra w dziedzinie języka biznesu – angielskiego. Efektywnie promuje cele Fundacji w językach polskim i angielskim. Personalnie odpowiedzialny jest za wykonywanie kampanii korespondencji do Wszystkich Dotychczasowych oraz Potencjalnych Darczyńców Fundacji, z czego wywiązuje się zawsze nienagannie. Nabytą wiedzę i umiejętności poparte jego wzorowa, pełna zaangażowania praca, Fundacja z powodzeniem wykorzystuje w swojej działalności na rzecz realizacji celów statutowych służących Dobru Całego Społeczeństwa. Zebrane środki finansowe zostaną przekazane na leczenie i rehabilitację oraz zakup sprzętu medycznego.

z dopiskiem: Konrad Dziedzicki wspierasz moją rehabilitację.

Artur Olejniczak

zanik mięśni typ obręczowo – kończynowy

Artur, to doświadczony pilot… wirtualnej rzeczywistości. W niej może wyczyniać podniebne akrobacje i być równorzędnym przeciwnikiem na symulatorach lotu. Na co dzień zmaga się on z zanikiem mięśni (LGMD2A). Jest to choroba postępująca i na ten moment nie ma na nią leku. Aby poprawić jakkolwiek swoją sprawność Artur w 2016 roku poddał się po raz pierwszy przeszczepowi komórek macierzystych. Potem miał bardzo intensywny rok rehabilitacji, gdzie jego kondycja i sprawność znacznie się poprawiły. W styczniu 2017 roku nasz podopieczny miał drugi przeszczep komórek macierzystych i znów odbywa intensywną rehabilitację. Fizjoterapeuci i sam Artur dostrzegają już kolejne drobne zmiany na plus w sile i wykonywaniu niektórych ćwiczeń. To sygnał, że znów zareagował on pozytywnie na przeszczep komórek macierzystych. NFZ nie finansuje takich zabiegów w ogóle, a rehabilitację tylko w mikroskali, gdy potrzeba rehabilitacji, ćwiczeń każdego dnia. Tak jak na wirtualnym niebie, tak w prawdziwym życiu Artur chce wygrywać!

z dopiskiem: Artur Olejniczak wspierasz Artura w walce z zanikiem mięśni.

Weronika Krysińska

przepuklina oponowo-rdzeniowa

Weronika urodziła się z wrodzoną wadą układu nerwowego – przepukliną oponowo-rdzeniową i niedowładem kończyn dolnych. Weronika nie chodzi, porusza się na wózku inwalidzkim już osiem lat. Jej choroba wymaga ciągłej rehabilitacji oraz wizyt u wielu specjalistów, między innymi ortopedy, urologa, neurologa, okulisty. Weronika ma 12 lat i chodzi do szkoły integracyjnej. Jest wesołą, mądrą i pełną energii dziewczynką, dążącą do samodzielności.

z dopiskiem: Weronika Krysińska pomożesz w mojej rehabilitacji i leczeniu.

Darmowy Program PIT dostarcza firma PITax.pl Łatwe podatki.
Accessibility