Mistrzostwa Świata w Szermierce na Wózkach Rzym 2017

Fundacja Ratownik Górniczy Aktualności, Szermierka Mistrzostwa Świata w Szermierce na Wózkach Rzym 2017

W dniach od 7 do 12 listopada w Rzymie odbyły się Mistrzostwa Świata w szermierce na wózkach. W zawodach tych brała udział 16-osobowa reprezentacja Polski, a wśród nich mieszkanka naszego miasta Jaworzna – Patrycja Haręza – na co dzień zawodniczka Fundacji Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Ratownik Górniczy” oraz klubu MKSz Fortis Sosnowiec, która przywiozła dwa brązowe medale, zdobyte w szabli kobiet indywidualnie oraz drużynowo.

W trzecim dniu zawodów odbył się turniej indywidualny w szabli kobiet kat. B.Patrycja w swojej grupie wygrała 3 walki a 1 przegrała. Dzięki temu uplasowała się na 4 miejscu i nie musiała walczyć o wejście do najlepszej 8-ki. Kolejną walkę o czwórkę stoczyła z Ukrainką, wygrywając stosunkiem punktów 15:13. Następnie w walce półfinałowej stoczyła walkę z zawodniczką z Gruzji – wielokrotną złotą medalistką Mistrzostw Świata, Europy oraz Pucharów Świata. Niestety tę walkę przegrała, ale z dobrym wynikiem 15:10. Ostatecznie zajęła 3 miejsce, zdobywając pierwszy medal dla Polski na MŚ.

Czwarty dzień Mistrzostw niestety nie był udany dla naszych reprezentantów. Jaworznianka w szpadzie indywidualnej kobiet nie odniosła sukcesu. W walce o wejście do finałowej ósemki Patrycja przegrała walkę z francuską, wynikiem 14:15, zajmując w klasyfikacji ogólnej 9 miejsce.W następnych dniach zawodów odbyły się turnieje drużynowe. Pierwszy mecz w szpadzie kobiet Polki z Patrycją Haręzą na czele pokonały Ukrainki. Następnie w walce o półfinał przegrały z zawodniczkami z Hong Kongu. Na koniec Polki walczyły o brązowy medal z zawodniczkami z Węgier – najsilniejszą drużyną szpadową wśród kobiet na świecie. Niestety, mecz zakończył się z dużą przewagą dla węgierek.

Ostatni dzień zawodów tak samo jak pierwszy okazał się szczęśliwy dla Patrycji, ponieważ zdobyła swój drugi brązowy medal na tych zawodach. W turnieju drużynowym szabli kobiet nasze reprezentantki rozpoczęły wygraną z Tajlandią. Następnie w półfinale zmierzyły się z mocnymi włoszkami, z którymi przegrały. Na koniec Polki walczyły o brązowy medal z zawodniczkami z Rosji. Pojedynek był niezwykle emocjonujący i zacięty, gdyż na początku sporą przewagą punktów przegrywały, jednak pod koniec zaczęły stopniowo gonić rywalki, wygrywając w końcu 45:44 i zdobywając upragniony brązowy medal.

„Jestem zadowolona z mojego występu na Mistrzostwach, zdaję sobie jednak sprawę, że teraz jeszcze więcej będę musiała poświęcić czasu na treningi. Kolejne zawody już w lutym.W połowie roku 2018 zaczynają się klasyfikacje do Igrzysk Paraolimpijskich w Tokio 2020 i głęboko w to wierzę, że uda mi się na nich wystąpić.Wszystkie medale, jakie udało mi się zdobyć to sukces nie tylko mój, ale wielu osób, którym pragnę podziękować. Przede wszystkim Trenerom za doskonałe przygotowanie mnie do wszystkich zawodów: Michałowi Morysowi, Darii Haręza, Bartoszowi oraz Piotrowi Koniuszom. Następnie moim sparingpartnerom Mateuszowi, Kazimierzowi, Szymonowi, Julii oraz Mateuszowi. Podziękowania należą się również Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach za udostępnienie miejsca do treningów oraz Fundacji Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Ratownik Górniczy” z Jaworzna i SKOK Jaworzno za wsparcie finansowe. Ogromne wsparcie stanowią także dla mnie najbliżsi, rodzina, przyjaciele i wszyscy znajomi, którzy zawsze mocno mnie wspierają, motywują i trzymają mocno kciuki za moje sukcesy. GORĄCO WAM WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ :)”

Gratulujemy !!!
Fundacja Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Ratownik Górniczy”