Fundacja Ratownik Górniczy Aktualności, Wędkarstwo Mistrzostwa Polski w Wędkarstwie Spławikowym dla Osób z Niepełnosprawnością Narządu Ruchu Wykrot 2017 k/Myszyńca

Mistrzostwa Polski w Wędkarstwie Spławikowym dla Osób z Niepełnosprawnością Narządu Ruchu odbyły się 22 i 23 kwietnia 2017 roku na zalewie Wykrot k/Myszyńca. Na Kurpie zjechali wędkarze z niepełnosprawnością z całej Polski. W zawodach wzięło udział 20 zawodników wraz z asystentami z 9 okręgów PZW. Byli zawodnicy z okręgu PZW w Skierniewicach, w Opolu, w Sieradzu, w Rzeszowie, we Wrocławiu, w Piotrkowie Trybunalskim, w Katowicach oraz z Okręgu Mazowieckiego PZW ,który był organizatorem. Zawodnicy Fundacji Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Ratownik Górniczy” z Jaworzna Mateusz Proksa i Marcin Sienkiewicz wraz z asystentami z Koła PZW nr 94 Jeleń reprezentowali Okręg PZW w Katowicach. Pogoda od samego rana nie rozpieszczała zawodników. Temperatura niewiele powyżej zera i porywisty wiatr przyganiający falę wprost na wędkarzy sprawiły, że Wykrot okazał się trudnym łowiskiem. Pierwszego dnia zmagań 20 zawodników wyciągnęło z wody 20 kg ryb, choć łowienie nie było łatwe. A w niedzielę warunki okazały jeszcze gorsze początkowo wiał silny wiatr potem deszcz i śnieg, z powodów złych warunków zawody zostały zakończone przed czasem. Łączny połów wyniósł  9,79 kg. Nasi zawodnicy po pierwszym dniu znaleźli się na 5 miejscu w swoich sektorach a w klasyfikacji indywidualnej open Mateusz Proksa na 9 miejscu a Marcin Sienkiewicz na 10 miejscu. W drugi dzień  zmagań w sektorach zajęli Mateusz Proksa 4 miejsce a indywidualnie 7 miejsce a Marcin Sienkiewicz 8 miejsce w sektorze a indywidualnie 16 miejsce co spowodowało że Mistrzostwa Polski 2017 zakończyli Mateusz Proksa na 9 miejscu a Marcin Sienkiewicz na 13 Miejscu. Tomasz Cymer zajął 14 miejsce a Tomasz Komar 15 miejsce z Okręgu PZW Katowice. Zawody wygrał Wiesław Frąchowicz, drugie miejsce zajął Sławomir Przybysz z Okręgu PZW w Skierniewicach a 3 miejsce zajął Andrzej Wacha z Okręgu PZW w Opolu.

Dziękujemy Organizatorom, Sędziom oraz zawodnikom za miłą atmosferę i wspaniałą rywalizację.

Dziękujemy Okręgowi PZW Katowice, oraz firmie Skok Jaworzno za wsparcie oraz naszym asystentom z Koła PZW nr 94 Jeleń Panu Józefowi Sojce oraz Eugeniuszowi Bożek  za bezcenną pomoc.

Z Wędkarskim Pozdrowieniem !!!