Brązowy medal Patrycji w Pucharze Świata w szermierce na wózkach we Włoszech

Fundacja Ratownik Górniczy Aktualności, Szermierka Brązowy medal Patrycji w Pucharze Świata w szermierce na wózkach we Włoszech

Relacja Patrycji Haręza z Pucharu Świata, zawodniczki Fundacji Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „RATOWNIK GÓRNICZY” oraz Miejskiego Centrum Kultury i Sportu w Jaworznie, naszych szermierzy wspomaga firma SKOK „Jaworzno” „W dniach 23-25 maja br. w Lonato we Włoszech odbył się Puchar Świata w szermierce na wózkach, w którym miałam możliwość wzięcia udziału dzięki dobremu sercu i ogromnemu wsparciu Pani Joanny, której bardzo ale to bardzo chciałam podziękować. Startowałam w dwóch broniach: florecie i szpadzie. Floret trenuję od niedawna, ale mimo to udało mi się zająć wysokie 5 miejsce, z czego jestem strasznie zadowolona. Natomiast szpada jest moją główną bronią i trenuję ją już 6 lat. Dzięki ciężkiej pracy trenerów (Marcina i Michała), ich wielkiej cierpliwości do mnie, intensywnym treningom udało mi się zdobyć 3 miejsce w szpadzie kobiet kat. B. Pragnę również podziękować swoim kolegom – sparingpartnerom (Damian, Mikołaj, Artur, Marek), z którymi stoczyłam wiele zaciętych pojedynków. Gdyby nie współpraca z AWF Katowice, który udostępnia nam hale, nie miałabym możliwości trenowania i rozwijania się w tej dziedzinie sportu. Dziękuję także mojemu koledze Mateuszowi, który bezpiecznie i na czas dostarczył mnie i odebrał z lotniska im. F. Chopina w Warszawie. Podziękowania należą się przede wszystkim mojej rodzince, siostrzyczce Darii, która jeździ ze mną na każdy trening, za każdym razem musi się uporać z pakowanie naprawdę ciężkiego sprzętu (co uwierzcie mi nie jest łatwe), jest dla mnie największym wsparciem. Jak również wszystkim tym, którzy mocno we mnie wierzyli i trzymali za mnie kciuki. Dziękuję też Fundacji Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Ratownik Górniczy” dzięki, której mogę trenować. Dziękuję Wam z całego serca 🙂 We florecie kat. B startowało 14 zawodniczek. W grupie miałam 6 dziewczyn. Wygrałam 4 walki, przegrałam 2 walki. O czwórkę przegrałam z zawodniczką z Polski (Martą Makowską – medalistką paraolimpijską). W szpadzie Kat. B brało udział 9 zawodniczek, wygrałam 3 walki, przegrałam 4 walki. O czwórkę wygrałam z zawodniczką z Hong-Kongu, natomiast o 2 miejsce przegrałam z zawodniczką z Niemiec.