Szanowni Państwo, zwracamy się z prośbą o przekazanie 1% podatku na rzecz naszej Fundacji Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Ratownik Górniczy”.

1% Państwa podatku umożliwi nam prowadzenie dalszej działalności na rzecz osób z niepełnosprawnością, wsparcie ich w życiu codziennym jak i zawodowym. Pozwoli nam to również kontynuować prowadzenie zajęć sportowo – rehabilitacyjnych takich jak aktywna rehabilitacja, szermierka na wózkach, boccia, wędkarstwo dla ON oraz organizować różnego rodzaju zawody, szkolenia czy imprezy integracyjne dla młodzieży oraz dorosłych.

Fundacja Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Ratownik Górniczy” od początku działalności skupia się głównie na prowadzeniu zajęć rehabilitacyjno-sportowych dla osób niepełnosprawnych poruszających się na wózkach inwalidzkich, prowadzimy zajęcia cyklicznie w różnych placówkach w naszym mieście. Są to zajęcia integracyjne dla osób niepełnosprawnych jak i sprawnych. Zauważyliśmy że poprzez sport najlepiej integrować społeczeństwo.

Do naszych dyscyplin, które propagujemy należy boccia, która cieszy się ogromnym zainteresowaniem osób niepełnosprawnych. Zajęcia prowadzone są cyklicznie przez cały rok przez naszych instruktorów. Organizujemy również 2 razy w roku duże turnieje. Sport ten przyciąga również osoby pełnosprawne i pozwala na rywalizację oraz integrację społeczeństwa.

Drugim sportem prowadzonym przez Fundację jest szermierka na wózkach. Jest to bardzo kontaktowy sport, a co za tym idzie bardzo widowiskowy. Nasi szermierze odnoszą sukcesy w kraju na Mistrzostwach Polski oraz poza granicami Polski na Pucharach Świata, Mistrzostwach Świata. Zdobywają czołowe miejsca na podium i wracają do kraju z medalami, pracują na to ciężko trenując 3 razy w tygodniu pod okiem trenerów.

Trzecim sportem dla osób niepełnosprawnych jest wędkarstwo. Jest to wspaniała forma integracji w środowisku wędkarskim. Organizujemy treningi, zawody jak i mistrzostwa i puchary Polski, Śląska czy Jaworzna. Dzięki zaprzyjaźnionemu kołu PZW 94 JELEŃ w Jaworznie mamy nieograniczone możliwości.

Kolejną formą naszej aktywności sportowej są zajęcia z aktywnej rehabilitacji, które odbywają się cyklicznie co dwa tygodnie i mają na celu podniesienie umiejętności poruszania się na wózku inwalidzkim, prawidłowe pokonywanie barier architektonicznych a także ogólne usprawnienie swojego ciała, wzrost kondycji fizycznej, samoobsługi, nawiązywanie znajomości z innymi osobami oraz zapoznanie się z różnymi dyscyplinami sportowymi dla ON.

Nasza Fundacja zapewnia niezbędny sprzęt dla wszystkich podopiecznych, którzy poprzez sport lub rehabilitację chcą zmienić swoje życie oraz podnieść poziom sprawności, dlatego prosimy o przekazanie 1% podatku. Państwa wsparcie jest niezbędne do prowadzenia dalszej działalności FUNDACJI RATOWNIK GÓRNICZY. Specjalnie na ten cel zakupiliśmy dla Państwa specjalny program PITax 2017 do rozliczenia podatku i przekazania 1% .

Serdecznie zapraszamy i zachęcamy do skorzystania z najnowszego programu do rozliczenia podatku za rok 2017. Program PITax dostępny jest na naszej stronie internetowej, posiadamy dwie wersje programu do rozliczenia podatku wersja instalacyjna do pobrania, oraz wersja do rozliczeń on line.

Serdecznie dziękujemy Zarząd Fundacji „Ratownik Górniczy”.

Przekazując 1% podatku nic Cię to nie kosztuje a znaczy tak wiele !